Tarih 10 ders kitabı 3.ünite 1.konu ünite içindeki sorular ve cevapları

Tarih 10 ders kitabı 3.ünite 1.konu ünite içindeki sorular ve cevapları

Daha Önceki yazılarımdada belirttiğimiz gibi Sitemizde genelde Tarih dersi Yazılı sorularımızı paylaşır ve bunun haricindeki dosyaları genel olarak internet ortamından istek üzerine alıntı yapar ve yayınlardık. Yani bir nevi hazırcıydık.

 Sanırım bu sefer bir ilk olacak ve Öğrencilerimle ortaklaşa olarak Tarih 10 ders kitabı içindeki soruları cevapları yayınlamaya çalışacağız. Bilişim Teknolojileri  10 sınıfı öğrencilerime bu konuda ki yardımlarından dolayı buradan teşekkür ederim.Yazma aşamasında hızlı klavyeleri ile bana yardımcı oldular. Şu an için 3-4-5 ünitelerin soru yazma işi bitti ve cevaplama aşamasına gelindi. Örnek olması açısından burada tarih 10 dersi 3. ünite 1,2 ve 3'üncü konuların sorularını yayınlıyorum. Katkı yapmak isteyen ziyaretçilerimiz buradan bize ulaşabilirler.

Yazım esnasında hatalarımız olursa affınıza sığınarak incelemeniz için örneği devamına ekliyorum. Diğerleri de eklenecektir.

1- Bir devletin içeride isyanlarla dışarıda ise düşmanlarla aynı anda mücadele etmek zorunda kalmasını o devlet açısından sakıncaları neler olabilir? Sayfa 90

Cevap: Bu mücadelenin sakıncası devletin gücünü ve kaynaklarını iki taraflı harcaması ve dışardan gelen tehlikeye karşı güçsüz duruma düşmesidir.

 

Soru 2 : Haritaya göre xvıı.yüzyılda Osmanlı devleti’nin www.yahyagungor.net Avrupa’da siyasi ve ticari ilişki kurabileceği devletler hangileridir? Sayfa: 90

Cevap: Avusturya- Macaristan, İtalya, Rusya, Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, Fransa, vs

 

Soru 3: Görsellerden ve gazete haberlerinden hareketle dünya kültür mirasına Türklerin katkıları hakkında neler söylene bilir? Sayfa 91

Cevap: Türklerin ve Türk devletlerinin Dünya kültür mirasına katkıları Görsellere göre mimari alanda olmuştur. Görsellerdeki Mimari eserler Dünyanın en ünlü mimari eserleri arasındadır. Gazete haberinde ise TAC MAHAL’in Dünyanın yedi harikası arasında sayılmasının önemli olduğu belirtiliyor.

 

Soru 4: Yazıldığı dönem hakkında Babürname’den hangi bilgileri öğrenebiliriz? Sayfa 91

Cevap: Babürnamenin Bizzat Babür Şahı tarafından yazılması Babürlüler devleti hakkında bize birinci elden kaynak olduğunu gösterir. Babürlüler devletinin yönetim şekli , Devletin siyasi , ekonomik , kültürel ve soslal yönleri hakkında bilgi edinebiliriz. Bu eser bir hatıra niteleğende olmasından dolayı BABÜRŞAH hakkında da bilgi edinebiliriz.

 

Soru 5: Koçi Bey’in açıklamalarından yararlanılarak 17. yüzyılda Osmanlı devletine ait kurumların durumu hakkında neler söylenebilir?tartışınız. Sayfa 92

Cevap: Koçi Beyin yazdığı bu risaleye göre Osmanlı devleti kurumlarında genel bir bozulma görülmektedir. Bununla ilgili Yetkililerin gerekli düzenlemeleri yapmasını istemektedir.

 

Soru 6: Ekber ve erşed sisteminin Osmanlı yönetim sistemine etkileri neler olabilir? Sayfa 92

Cevap: Şehzadelerin Sancağa çıkma usulünün kaldırılması Halka ile aralarında kopukluk olmasına neden olmuştur. Halkı tanımayan ve dert ve sıkıntılarını bilmeyen yönetimde de tecrübe kazanamayan Şehzadeler Saraya kadınlarının ve devlet adamlarının etkisinde kalmışlardır.

 

Soru 7: Haçova meydan muharebesini gösteren minyatürü inceleyerek Osmanlı devleti savaş düzeni hakkında neler söyleye bilirsiniz? Sayfa 93

Cevap: Osmanlı ordusunun düzeni Padişah ve Yeniçerilyer merkezde onların önünde toplar ve sağ ve sol tarafta Anadolu ve Rumeli beyler beylerbeylerinin kuvvetleri bulunmaktadır.

 

Soru 8: 1533 istanbul antlaşması ile Osmanlı sadrazamına eşit sayılan Avusturya arşidükünün zitvatorok antlaşmasıyla Osmanlı Padişahına eşit sayılmasını Osmanlı-Avusturya ilişkileri açısından değerlendiriniz. Sayfa: 93

Cevap: Osmanlı Avusturya Diplomatik İlişkileri genel olarak eşitlenmiştir.

 

Soru 9: Tabloda verilen nedenler içerisinde hangileri Osmanlı halkının isyan etmesinde etkili olmuş ola bilir?94

S10:İstanbul ayaklanmalarını halk üzerindeki etkileri neler olabilir?95

S11:Yukarıdaki metinden hareketle yeni çeriocağındaki bozulmaların nedenlerineler olabilir?95

S12: Osmanlı devletinin celali ayaklanmalarının olduğu dönemde iran ve Avusturya ile savaşıyor olmasının etkileri nelerdir?96

S13: İngiltere ile Fransa arasındaki rekabetin temel nedenleri nedir?97

S14: Coğrafi keşifler sonrası ticaret yollarının değişmesinin Osmanlı devletine etkileri neler olabilir?97

Cevap: Akdeniz ticaret yolları önemini yitirmiş ve osmanlı devleti ticari açıdan kayba uğramıştır.

 

S15: Osmanlı devletinin Avrupalı devletlerle rekabet edememesinin sonuçları neler olmuştur.98

S16: Yukarıdaki metni dikkate alarak merkantilizmi Avrupalı ve Osmanlı tüccarlar açısından değerlendiriniz

Yahya GÜNGÖR - Yahya GÜNGÖR Çatalpınar Çok Programlı Lisesi Tarih Öğretmeni. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 2001 yılı Mezunu. 2005 yılından beri Tarih Öğretmenliği Yapmakta ve 2009 yılından bu yana Web Sitesi İle ilgilenmektedir. Joomla ve Wordpress Konusunda bilgi sahibidir.
Yahya has written 450 awesome articles.

Yorum:

Bir yorum

  1. Nil 24 Kasım 2013 at 11:55 - Reply

    Cooook tesekkürleer :):)

Bir Yorum Yaz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


8 + 3 =